Workshops & events

Tradiție și tehnologie – Tehnici de restaurare și vizualizări ale patrimoniului

în VR la Dealu Frumos

25 iunie – 16 iulie 2023

Dealu Frumos, jud. Sibiu

Termen limită înscrieri: 30 martie 2023

Anul acesta vom fi prezenți în comunitatea din Dealu Frumos, jud. Sibiu între 25 iunie – 16 iulie 2023 cu proiectul cultural „Tradiție și tehnologie – Tehnici de restaurare și vizualizări ale patrimoniului în VR la Dealu Frumos”.

Acest proiect este realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) București prin Centrul Expozițional Documentar, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură a UAUIM din Sibiu și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, pe care îl vom implementa împreună cu Asociația Monumentum – Ambulanța pentru Monumente cu ajutorul a 20 de participanți voluntari/serie (studenți, stagiari și iubitori ai patrimoniului).

Vă puteți alătura înscriindu-vă pe platforma https://inscrieri.ambulanta-pentru-monumente.ro/ pentru intervenția la Biserica Fortificată din Dealu Frumos, jud Sibiu, până la 30 martie 2023.

Participarea este gratuită, masa și cazarea fiind asigurate de către organizatori și de către comunitatea locală, în condiții studențești.

Perioada minimă de participare este de o săptămână (duminică – duminică) pentru studenți și flexibilă pentru stagiari.

Transportul până la intervenții va fi responsabilitatea voluntarului, dar vă putem prelua din zonă dacă anunțați în avans ora și locul unde ajungeți.

Oferim adeverințe de participare recunoscute de UAUIM.

Despre proiect

Pe baza modelării 3D realizate anul trecut în cadrul proiectului „Tradiție și tehnologie – Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii Fortificate din Dealu Frumos” intenționăm să trecem la următorul nivel de identificare a degradărilor în sit și împreună cu restauratorii specializați pe diferite materiale/suporturi să propunem soluții de remediere.

În urma vizualizărilor realizate anul trecut s-au constatat probleme de deplasare ale turnului de nord-vest din cadrul Ansamblului BIsericii Fortificate din Dealu Frumos, pentru care Asociația Monumentum, alături de Liviu Gligor și de ceilalți restauratori implicați, vor propune soluții de intervenție de urgență.

Studenților participanți le vor fi reamintite reglementările legale cu privire la regimul monumentelor istorice, iar aspectele teoretice și practice din urma identificării în sit a degradărilor, vor fi acompaniate de tehnicile de restaurare, ce vor fi prezentate în cadrul unui workshop de 3 săptămâni, împărțit în trei serii, cu 20 participanți/serie, studenți, stagiari și pasionați, interesați de investigarea patrimoniului construit, precum și o serie de intervenții practice de restaurare.

Proiectul răspunde la nevoia de instruire practică a viitorilor specialiști.

Activitățile vor fi direcționate pe:

  • prelegeri cu specialiști în arhitectură, restaurare, istorie și vizualizări 3D (Jan Huselmann, Cristina Constantin și Cosmin Pavel, Liviu Gligor, Heidrun König, Ioana Ardelean, Martin Rill, Cosmin Ignat, Călin Șuteu);
  • identificarea degradărilor pe baza vizualizărilor realizate anul trecut;
  • realizarea unor intervenții de restaurare/ reabilitare ale elementelor degradate;
  • prezentarea unor modele de patrimoniu arhitectural redate în realitate virtuală la care sunt invitați și membrii comunității locale.

Partenerii noștri sunt Primăria Merghindeal, Sibiu, HOG Schönberg, Muzeul Consistoriului Evanghelic CA-Casa Teusch, Complexul Național Muzeal „Astra”, Revista Zeppelin și Agenția Națională de presă AGERPRES.

Având în vedere amploarea intervenției, orice implicare este binevenită, mai ales că este un proiect de suflet în care reușim să adunăm iubitorii de patrimoniu din toată țara cu specialiști și meșteri locali, membrii comunității din Dealu Frumos cu viitorii profesioniști uniți în protejarea și conservarea patrimoniului cultural arhitectural local.

https://www.uauim.ro/evenimente/restaurare-vr-dealu-frumos/

Vă așteptăm cu drag!


IMUAU Summer School. Schönberg 2023

Școala de vară în satul Dealu Frumos / Schönberg, jud. Sibiu, 17 – 30 iulie 2023

Sunteți invitați să vă înscrieți la școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023, ce se va desfășura între 17 – 30 iulie 2023, într-o gospodărie specific săsească, din satul Dealu Frumos (în limba germană, Schönberg) aflat în centrul geografic al țării, în județul Sibiu.

Aveți posibilitatea de a opta pentru una sau două serii: 17 – 23 iulie și/sau 24 – 30 iulie!

În cea de-a treia ediție a școlii de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023, ne propunem aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului, investigarea specificului local prin interacțiunea cu membrii comunității.

Activitatea practică, apropierea de contextul local, colaborarea cu meșteri, profesori și participanți pot să stimuleze creativitatea și responsabilitatea participanților în cadrul acestei școli.

Ediția IMUAU Summer School. Schönberg 2023 va aborda elemente de tâmplărie (obloane, uși, ferestre etc.), de dulgherie (asanarea și reconfigurarea funcțională a acoperișului bucătăriei de vară) și de fierărie – producerea de replici ale pieselor de feronerie tradițională care lipsesc și ale celor existente cu uzură incompatibilă funcționării corecte a tâmplăriilor originare, folosind micul atelier de fierărie constituit anul trecut.

Școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023 este rezultatul cooperării dintre mediul universitar și specialiștii în arhitectură, conservarea-restaurarea și protejarea patrimoniului, precum și în disciplinele înrudite (istorie, antropologie, peisagistică etc.), demers care vine în completarea formării viitorilor profesioniști.

Participanții la școala de vară pot fi studenți la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecți stagiari înscriși la filialele OAR.

În completarea activităților practice, specialiștii invitați vor susține prelegeri, vor iniția discuții libere, iar participanții vor lua contact cu meșteri locali, vor participa la vizite documentare la șantiere din vecinătate și la alte experiențe culturale locale.

Activitățile la care sunteți invitați sunt:

  • Atelier dulgherie: intervenție pe acoperișul bucătăriei de vară – PRACTIC
  • Atelier tâmplărie: restaurare obloane – PRACTIC
  • Atelier fierărie: piese de feronerie – PRACTIC

Condițiile de desfășurare a școlii vor presupune atât un acord scris al dvs. de a urma un scurt instructaj tehnic, cât și reguli generale de protecția muncii.

Taxa de participare este de 400 de RON/săptămână, iar participanții sunt încurajați să aplice la „Bursele OAR pentru studenții arhitecți care participă la Școli de vară – ediția 2023” https://oar.archi/timbrul-de-arhitectura/burse-studenti/.

Cazarea participanților pe durata școlii de vară va fi asigurată în spațiile Centrului de Studii de Arhitectură Vernaculară (CSAV)– Dealu Frumos, parte a UAUIM, iar masa (mic dejun, prânz, cină) va fi asigurată în sistem catering. Aceste costuri vor fi cofinanțate de către Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, Fundația Prințul de Wales și participanți (prin taxa de participare).

Activitățile practice și de proiectare vor fi coordonate de către arh. Ioana ARDELEAN și arh. Liviu GLIGOR, alături de Sebastian BETHGE (atelier dulgherie-tâmplărie) și Zaharia PĂCALĂ (atelier fierărie), arh. Cristina Constantin (identitate vizuală) și Claudia POPESCU (coordonator proiect cultural).

Perioada de înscriere la școala de vară este 6 mai – 16 iunie 2023, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate prin email pe adresele declarate în formular, în perioada 3 – 7 iulie 2023.

Formularul de înscriere poate fi completat la adresa: https://forms.gle/bm2HDp16dy2aGMKz8.

Toate detaliile actualizate pot fi consultate pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/Schonberg.summer.school.

https://www.uauim.ro/evenimente/imuau-summer-school-schoenberg-2023/


Schönberg Live – Studio in ARHITECTURA 1906 magazine no.1-2/2022

Text by Ioana ZACHARIAS VULTUR

Photos: Ștefan STOICA, Daniel MIROȚOI, Schönberg Live – Studio team

IMUAU Summer School. Schönberg 2022 la Anuala Națională de Arhitectură, Secțiunea cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment: https://www.anuala.ro/proiecte/2022/132/


IMUAU Summer School. Schönberg 2022

Dealu Frumos, 28 iulie – 10 august 2022

Anul acesta, în perioada 28 iulie – 10 august, la Școala de Vară IMUAU Summer School. Schönberg 2022, am invitat specialiști din domeniul arhitecturii, restaurării, antropologiei, arheologiei, istoriei artei, al meșteșugurilor și al materialelor de construcții pentru a contextualiza patrimoniul cultural și arhitectural din Dealu Frumos, jud. Sibiu și pentru a înțelege mai bine tradițiile și nevoile comunității locale.
Partenerii noștri: Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Casa Teutsch – Muzeul Bisericii Evanghelice C.A., Complexul Național Muzeal Astra, Primăria Comunei Merghindeal, jud. Sibiu, Revista Zeppelin și Agenția Națională de presă AGERPRES. Sponsorii noștri: Iconic Wood și Rubio Monocoat România.


Școala de vară „IMUAU Summer school Schönberg 2022” este un proiect realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prin Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos, prin Secția Conservare Restaurare a Facultății de Arhitectură a UAUIM – Sibiu și prin Centrul Expozițional Documentar – Muzeul Școlii de Arhitectură, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București, proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și de Fundația Prințul de Wales.


Vă așteptăm cu drag!

Școală de vară în satul Dealu Frumos / Schönberg, jud. Sibiu, 28 iulie – 10 august 2022

Sunteti invitați să vă înscrieți la școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2022, ce se va desfășura între 28 iulie -10 august, în două serii: 28 iulie – 3 august și 4 – 10 august!

Continuând principiul „learning by doing” al ediției pilot, această școală de vară vă propune intervenția practică asupra unei șuri și a unui grajd, într-o gospodărie specific săsească, din satul Dealu Frumos (în limba germană, Schönberg) aflat în centrul geografic al țării, în județul Sibiu.

Este vorba despre o cooperare între mediul universitar de arhitectură, organizații de specialitate și invitați deosebiți, care vine în sprijinul unei nevoi reale de experiență practică și de intervenție pe patrimoniu.

Participanții la școala de vară pot fi studenți la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecți stagiari înscriși la filialele OAR.

În completarea activităților practice, participanții vor avea parte de prelegeri ale invitaților speciali, de discuții libere și apropierea de meșteri locali, vizite la șantiere din vecinătate și alte experiențe culturale locale.

Activitățile la care sunteți invitați sunt:

  • Tâmplărie : Uși pentru grajduri și șură – PRACTIC
  • Fierarie: Feronerie tradițională pentru uși – PRACTIC
  • *Amenajarea sumară tip instalație expozițională în cadrul Casei verzi și anexele din incinta Bisericii Fortificate –  PROIECTARE + PRACTIC.

Condițiile de desfășurare a școlii vor presupune un acord scris al dvs. de a urma un scurt instructaj tehnic.

Taxa de participare este de 300 de RON, iar cei interesați sunt încurajați să aplice la „Bursele OAR pentru studenții arhitecți care participă la Școli de vară – ediția 2022”: https://oar.archi/stiri/stiri-din-cultural/burse-oar-pentru-studentii-si-studentele-la-arhitectura-care-participa-la-scoli-de-vara-editia-2022/

Cazarea participanților pe durata școlii de vară va fi asigurată în spațiile Centrului de Studii de Arhitectură Vernaculară – Dealu Frumos, parte a UAUIM, iar masa (mic dejun, prânz, cină) va fi asigurată în sistem catering. Aceste costuri vor fi cofinanțate de către Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, Fundația Prințul de Wales și participanți (prin taxa de participare).

Activitățile practice și de proiectare vor fi coordonate de către arhitectul Liviu GLIGOR, alături de Sebastian BETHGE coordonator activități dulgheri și Faraon PĂCALĂ fierar invitat, Ioana ZACHARIAS VULTUR coordonator științific, Claudia POPESCU coordonator proiect cultural. Invitații speciali vor acoperi din nou o paletă largă de perspective asupra temei școlii de vară și a contextului rural al așezării Dealu Frumos, de la abordări arhitecturale, la cele istorice, de patrimoniu și etnologie: Martin RILL, Heidrun KÖNIG, Cristina CONSTANTIN, Simona IOVĂNESCU, Daniel FURTUNĂ, Cătălina TESĂR și Andreea IOSIF.

Perioada de înscriere la școala de vară este 1 – 15 iunie 2022, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate prin email pe adresele declarate în formular, în data de 20 iunie 2022.

Formularul de înscriere poate fi completat la adresa: https://forms.gle/GHTGM3cPQ463f9zp7 

Toate detaliile actualizate pot fi consultate pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/Schönberg-live-studio-summer-school-100259572264251

Vă așteptăm cu drag !


Proiect CULTADISER: „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a UAUIM pentru cercetare în
arhitectură şi urbanism prin crearea unei culturi a rezultatelor”

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ A ȘCOLILOR DOCTORALE DE

ARHITECTURĂ ȘI URBANISM (CISDAU)

ȘI

SESIUNEA ANUALĂ DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE A ȘCOLILOR
DOCTORALE DE URBANISM ȘI ARHITECTURĂ, EDIȚIA A VIII-A

Bucureşti – Dealu Frumos, 4 – 7 iulie 2022

Evenimentul este organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară din Dealu Frumos, în cadrul proiectului
„Dezvoltarea capacității instituționale a UAUIM pentru cercetare în arhitectură și urbanism prin crearea unei culturi a diseminării rezultatelor” – CULTADISER, finanțat prin programul „Fondul de Dezvoltare Instituțională”, competiția 2022 (CNFIS-FDI-2022-0450).


Prezentările susținute în zilele de 4 și 5 iunie vor fi dezbătute în cadrul unui atelier, ce va avea
loc la Dealu Frumos, pe 6-7 iulie. Obiectivele acestui atelier sunt: prezentarea și dezbaterea rezultatelor cercetării doctorale, facilitând dialogul doctoranzilor, precum și îmbunătățirea abilităților
de cercetare ale doctoranzilor prin ateliere susținute de cadrele didactice.
Pentru mai multe detalii referitoare la program și la lucrările înscrise, accesați website-
ul proiectului, secțiunea A7: https://www.uauim.ro/cercetare/cultadiser/

Schönberg Live – Studio 2021

Dealu Frumos, 16 – 29 august 2021

Școală de vară în satul Dealu Frumos / Schönberg, jud. Sibiu, 16-29 august 2021

Sunteti invitați să vă înscrieți la școala de vară Schönberg live-studio 2021, ce se va desfășura între 16-29 august, în două serii: 16-21 august și 23-29 august!

Pe principiul „learning by doing” această școală de vară vă propune intervenția practică asupra unei șuri într-o gospodărie specific săsească, din satul Dealu Frumos (în limba germană, Schönberg) aflat în centrul geografic al țării, în județul Sibiu.

Este vorba despre o cooperare între mediul universitar de arhitectură, organizații de specialitate și invitați deosebiți, care vine în sprijinul unei nevoi reale de experiență practică și de intervenție pe patrimoniu.

Participanții la școala de vară pot fi studenți la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecți stagiari înscriși la filialele OAR.

În completarea activităților practice, participanții vor avea parte de prelegeri ale invitaților speciali, de discuții libere și apropierea de meșteri locali, vizite la șantiere din vecinătate și alte experiențe culturale locale.

Activitățile la care sunteți invitați sunt:

  • Dulgherie subansambluri, noduri structurale restaurare șură – PRACTIC;
  • Restaurarea ușilor și a porților șurii – PRACTIC;
  • Conceperea și realizarea unor detalii de finisaj la grajduri – PROIECTARE + PRACTIC;
  • Gândirea scenariilor funcționale pentru gospodărie – PROIECTARE;
  • Amenajarea sumară tip instalație expozițională în podul Casei verzi și anexele din incinta Bisericii Fortificate – PROIECTARE + PRACTIC.

Condițiile de desfășurare a școlii vor presupune atât un acord scris al dvs. de a urma un scurt instructaj tehnic, cât și reguli generale de protejare împotriva răspândirii virusului Sars-COV2.

Taxa de participare este de 300 de RON, iar cei interesați sunt încurajați să aplice la „Bursele OAR pentru studenții arhitecți care participă la Școli de vară – ediția 2021”: https://oar.archi/actualitate/burse-oar-pentru-studentii-arhitecti-care-participa-la-scoli-de-vara-editia-2021

Cazarea participanților pe durata școlii de vară va fi asigurată în spațiile Centrului de Studii de Arhitectură Vernaculară – Dealu Frumos, parte a UAUIM, iar masa (mic dejun, prânz, cină) va fi asigurată în sistem catering. Aceste costuri vor fi cofinanțate de către Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură, Fundația Prințul de Wales și participanți (prin taxa de participare).

Activitățile practice și de proiectare vor fi coordonate de către arhitecții Cristina CONSTANTIN, Liviu GLIGOR, Cosmin PAVEL, alături de Sebastian BETHGE invitat și coordonator activități dulgherie, Ioana ZACHARIAS VULTUR coordonator științific, Claudia POPESCU coordonator proiect cultural și Alina CHICIUDEAN coordonator parteneriate. Printre invitații școlii de vară vor fi: Ștefan BÂLICI, Raluca BĂRBULESCU, Cosmin IGNAT, Andreea IOSIF, Anca-Raluca MAJARU, Martin RILL, Cristian ȘANDRU și Eugen VAIDA.

Perioada de înscriere la școala de vară este 15 – 30 iunie 2021, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate prin email pe adresele declarate în formular, în perioada 5 – 9 iulie 2021.

Formularul de înscriere poate fi completat la adresa https://forms.gle/7MvfaTLqKAZ9VK7z7

Toate detaliile actualizate pot fi consultate pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/Schönberg-live-studio-summer-school-100259572264251

Vă așteptăm cu drag !

https://www.uauim.ro/cercetare/schonberg-live-studio-2021/

***

Vernacular Perspectives: dezbatere (virtuală), 21 ianuarie 2021

În colaborare cu:
https://www.albastru.ro/ + https://traditiicreative.ro/ + http://www.monumenteuitate.org/ro/

Program:


18.00: Deschiderea Dezbaterii CSAV


18.05: Introducerea invitaților 


18.10: Prezentări invitați

18.30: Cuvânt al autorilor CSAV Journal 2020


18.35: Dezbatere

19.00: Întrebări din partea publicului


19.15: Concluzii și direcții de acțiune

Patrimoniu            

Educație de arhitectură           

Bune practici           

Comunități

19.30: Încheiere

                                                                                ***                                                                           

    VVITA

Modernizing Learning and Teaching for Architecture through Smart and Longlasting Partnerships leading to sustainable and inclusive development strategies to Vitalize heritage Villages through Innovative Technologies

NEWS: Call for students: June 2018 – Norway

http://vvita.uauim.ro – Communication & Dissemination

An Erasmus+ project in the field of Strategic Partnerships for higher education whose main objective is the development of Innovation, through cooperation and the exchange of good practices.

UAUIM: “ION MINCU“ UNIVERSITY OF ARCHITECTURE AND URBANISM BUCHAREST

UNICT: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI CATANIA

NTNU: NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET

Coordonated in Romania by « National Agency for Community Program in the Field of Education and Professional Formation (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP) ».

Start: 01-11-2017 – End: 31-10-2019

Project Reference: 2017-1-RO01-KA203-037314

EC Grant: 224419 EUR

https://sites.google.com/view/vvita/home

02.                                                           DILEMA SATELOR SĂSEȘTI
                                                                    Workshop 9-17 iulie 2017
                                                                       Dealu Frumos, Sibiu

UNIVERSITATEA DE ARHITECTURĂ ȘI URBANISM ‚ION MINCU’, București
FACULTATEA DE URBANISM
DEPARTAMENTUL:
PLANIFICARE URBANĂ ȘI DEZVOLTARE TERITORIALĂ
AN UNIVERSITAR:
2016—2017
SECȚIA:
PROIECTARE ȘI PLANIFICARE URBANĂ
ANUL 2:
SEMESTRUL II

1. CONTEXT
Satele săsești au jucat un rol important în formarea istoriei militare, legislative și
culturale a Transilvaniei (Niedermaier, 1996, 2002, 2004 și 2012), dar în momentul
de față fac parte din treapta cea mai de jos a rețelei românești de localități. Ele sunt
așadar pe de o parte subiecte fertile de cercetare, iar pe de alta, o problemă majoră
pentru planificarea teritorială, deoarece se confruntă cu o suită de dileme ce pot fi
formulate în felul următor (cf. Engel et al., 2012):
• Care sunt resursele și care este potențialul lor pentru dezvoltarea locală
și regională? Sunt capabile satele săsești să își influențeze propria
traiectorie de dezvoltare?
• Care sunt persoanele dispuse să își asume proiectarea și construcția
acestor traiectorii viitoare de dezvoltare? Există grupuri care nu își pot
construi propriul viitor?
• Cum se pot formula obiective de dezvoltare, care să fie acceptate pe
scară largă? Care este relația între planificarea formală și acțiunile
informale?
În acest context, atelierele din cadrul WSDF 2017 își propun să producă idei
interesante, care să contribuie la formarea unei atitudini constructive față de aceste provocări.

Atelierele vor folosi ca studiu de caz satul Dealu Frumos (Schönberg), aflat în apropierea Sibiului.

2. INSTRUMENTELE DE PROIECTARE
În contextul descris mai sus, atelierele își propun o nouă metodă de abordare a
problematicii satelor săsești. Deoarece timpul este scurt, modul de lucru trebuie să
fie unul eficient și coerent, care să aibă capacitatea de a construi soluții clare și
creative la o gamă variată de probleme, care au fost identificate în prealabil de
studenți.
Din acest motiv, atelierele vor fi dedicate exclusiv construcției unor instrumente de
proiectare, care să poată fi ulterior folosite și în alte situații.

Definiția unui instrument de proiectare este următoarea:
În contextul proiectării urbane și rurale, instrumentul reprezintă o suită
ordonată de pași care rezolvă o problemă clar enunțată.
Prin urmare, instrumentele de proiectare au câteva caracteristici deosebit de
interesante:
• Prin puterea lor de sintetizare, ele dezvoltă puterea de înțelegere a
problemelor de proiectare. De asemenea, ele cresc în același timp
apetitul proiectanților pentru cercetare și pentru găsirea unor soluții
interesante la niște probleme reale;
• Instrumentele de proiectare nu sunt dependente de mediul în care sunt
folosite. Astfel, ele pot fi folosite profitabile pentru probleme economice,
pentru probleme sociale sau pentru probleme tehnice.
• Mai mult, ele pot fi folosite eficient atât în mediul urban, cât și în mediul
rural;
• De asemenea, ele pot fi folosite individual sau grupat, în funcție de
context.
După cum se poate observa, instrumentele de proiectare sunt extrem de adaptabile
și extrem de eficiente, atunci când sunt gândite corect și aplicate inteligent.

3. DOMENIILE DE APLICARE
Pentru a construi o perspectivă cât mai diversă asupra problematicii satelor săsești,
propunem următoarele cinci domenii de aplicare a instrumentelor de proiectare:
1. Morfologia. Acest domeniu cuprinde distribuția maselor construite,
densitățile, relațiile între clădiri și loturile lor, tipologia peisajului precum
și zonele cu specific, care pot fi atât zonele de patrimoniu, cât și zonele
care au un grad mare de autenticitate;
2. Societatea. Acest domeniu este dedicat modului de trai al locuitorilor,
legăturile între ei, obiceiurile lor vechi și noi, precum și urmele lăsate de
interacțiunile și de activitățile lor. Mai mult, este foarte probabil ca
demografia satului și compoziția sa socială să fie afectate de transformări
profunde;
3. Economia. În acest domeniu sunt importante schimburile, modul de
întreținere a familiilor, metodele de sporire a câștigurilor, precum și
modurile de întrebuințare a terenurilor. Este, de asemenea, foarte
probabil ca turismul și tranzacțiile imobiliare să fie subiecte interesante
de studiu;
4. Tehnologia. Acesta este domeniul dedicat practicilor locale, vizibile în
muncă, în studiu și în petrecerea timpului liber. O parte din tehnologiile
folosite pot fi vechi, în vreme ce altele pot fi de ultimă generație;
5. Particularitățile. Domeniul este dedicat trăsăturilor care fac din Dealu
Frumos un studiu de caz aparte, indiferent de domeniul de care aparțin.

4. MODUL DE LUCRU
Studenții sunt invitați să își construiască echipe de șase sau șapte membri, care să
lucreze eficient, productiv și într-un mod plăcut. Domeniile de aplicare vor fi trase la sorți.

Fiecare echipă își va desemna câte un lider, care va prezenta rezultatele
echipei la finalul fiecărei faze. În cazul în care consideră necesar, liderul echipei
poate delega un vorbitor, care să susțină și să explice rezultatele echipei.
Pornind de la logica instrumentelor de proiectare, atelierele se vor împărți în patru
faze principale:

1. Înțelegerea problemei. Până la finalul zilei de miercuri, 12.07.2017,
fiecare echipa va trebui să enunțe o problemă clară, care să răspundă
următoarelor întrebări:
• Care este problema?
• Care sunt datele și informațiile disponibile, care pot fi folosite la
construcția instrumentului de proiectare?
• Care sunt condițiile care trebuie satisfăcute de instrumentul de
proiectare?
2. Planul pentru rezolvarea problemei. Până la finalul zilei de joi,
13.07.2017, fiecare echipă va trebui să pregătească un plan pentru
rezolvarea problemei, care să răspundă următoarelor întrebări:
• Există probleme similare cu cea de față?
• Există instrumente similare, care au fost deja concepute și care
ar putea fi folosite și pentru rezolvarea problemei de față?
• Care este relația între informațiile disponibile și problema de
față?
3. Aplicarea planului. Până la finalul zilei de sâmbătă, 15.07.2017, fiecare
echipă va trebui să construiască instrumentul sau instrumentele de
proiectare care să rezolve problema enunțată, folosind planul pregătit în
ziua precedentă. Construcția instrumentului trebuie să răspundă
următoarelor întrebări, pentru ca instrumentul să poată fi folosit ulterior
și în alte situații:
• Este corect fiecare pas urmat în construcția instrumentului?
• Poate fi demonstrată corectitudinea pașilor urmați?
4. Verificarea soluției. Odată verificată soluția dată la problema enunțată
miercuri, în 12.07.2017, instrumentul de proiectare conceput poate fi
folosit și pentru rezolvarea unor probleme similare de proiectare. Pentru
a putea fi verificată, soluția trebuie să răspundă clar următoarelor
întrebări:
• Se poate vedea limpede argumentarea din spatele soluției?
• Se poate deriva rezultatul obținut într-o manieră diferită?
• Poate fi folosită metoda sau rezolvarea și în alte situații? Dacă da,
în ce fel de situații?

5. PROGRAMUL ATELIERELOR
Desfășurarea atelierelor de lucru se va face conform programului de mai jos, care
este disponibil și pe pagina web dedicată WSDF 2017:
https://wsdf017.wixsite.com/wsdf

Data                         Activitatea
09.07.2017               Sosirea la Sibiu și cazarea
10.07.2017                Vizită la Sighișoara
11.07 — 12.07.2017   Vizite la Dealu Frumos: Înțelegerea problemei și colectarea  informațiilor
13.07.2017                Pregătirea planului pentru rezolvarea problemei
14.07 — 15.07.2017  Aplicarea planului
16.07.2017                Verificarea soluției
17.07.2017                Încheierea atelierelor de lucru: Întoarcerea în București.

Tabelul 1: Programul WSDF 2017

6. REFERINȚE BIBLIOGRAFICE
Engel, A., Harteisen, U. și Kaschlik A. (eds.) (2012), Kleine Städte in peripheren Regionen. Prozesse.

Teilhabe und Handlungsbefähigung. Integriertes Stadtentwicklungsmanagement [Orașele mici în regiuni periferice. Procese. Participare și implicare. Gestiunea integrată a dezvoltării urbane]. Detmold:
Dorothea Rohn.

Niedermaier, P. (1996), Der mittelalterliche Städtebau in Siebenbürgen, im Banat und im Kreischgebiet. Teil I: Die Entwicklung vom Anbeginn bis 1241 [Dezvoltarea urbană în evul mediu. Transilvania, Banat și Crișana. Partea întâi: Evoluția de la începuturi până în anul 1241]. Heidelberg: Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde Heidelberg.

Niedermaier, P. (2002), Städtebau im Mittelalter. Siebenbürgen, Banat und Kreischgebiet (1242–1347) [Dezvoltarea urbană în evul mediu. Transilvania, Banat și Crișana (1242–1347)]. Köln: Böhlau.

Niedermaier, P. (2004), Städtebau im Mittelalter. Siebenbürgen, Banat und Kreischgebiet (1348–1541) [Dezvoltarea urbană în evul mediu. Transilvania, Banat și Crișana (1348–1541)]. Köln: Böhlau.

Niedermaier, P. (2008), Städte, Dörfer, Baudenkmäler. Studien zur Siedlungs- und Baugeschichte Siebenbürgens [Orașe, sate, monumente. Studii dedicate istoriei așezărilor și arhitecturii]. Köln: Böhlau.

Niedermaier, P. (2012), Habitatul medieval în Transilvania. București: Editura Academiei.